Elias Bygg AB
Sök

Takbyte

Snickare som monterar plåttak

Vi hjälper dig att välja typ av tak utifrån dina behov och önskemål

När du ska byta ditt tak kan vi bistå med konsultation kring materialval så att du kan välja den takbeklädnad som bäst passar för din fastighet. Vi kan också hjälpa dig med inköp av takmaterialet så att du kan vara trygg med att det håller högsta kvalitet.

Det vanligaste vi säljer är till exempel:

bock TRP20
bock TRP45
bock Tegelprofilplåt
bock Tegel

När ska man byta tak?

Rent generellt bör man byta tak när det uppnått sin förväntade livslängd, under förutsättning att det inte uppstått skador eller läckage tidigare. Med rätt underhåll går det ibland att förlänga takets livslängd, men man bör dock ha koll på sitt tak genom årliga inspektioner så att man byter tak innan någon skada uppstått.

Kontakta oss så tar vi en titt på takets skick!

Livslängden för takmaterial

Stålplåt och aluminium: 40 – 50 år
Zinkplåt och kopparplåt: 60 – 100 år
Profilerad plåt: 30 – 40 år
Tegelpannor: 50 – 100 år
Betongpannor: 30 – 40 år
Takpapp/ytpapp: 25 – 30 år

Flera snickare som byte plåttak efter vattenskada

Underhåll

Tegelpannor
Tegelpannor kräver minimalt med underhåll, oftast räcker det med att man tvättar taket med jämna mellanrum så att man avlägsnar mossa och alger. Dessutom blir ett tegeltak bara vackrare med åren då det får färgskiftningar som bidrar till att ge fastigheten en unik karaktär.

Betongpannor
Till skillnad mot tegelpannor blir inte betongpannor vackrare med åren, tvärtom. Istället behöver betongpannor löpande underhåll i form av taktvätt och målning så att pannorna behåller sitt utseende och får ett skydd mot väder och vind.

Plåttak
Plåttak har en livslängd på upp till 50 år men kräver löpande underhåll för att kunna uppnå sin förväntade livslängd. Det innebär att man behöver skrapa bort rost, lägga på rostskydd och måla om sitt tak cirka vart 5:e – 8:e år.

Takpapp
Takpapp är det enda takmaterial som kan användas på platta tak vilket gör att det även används på större fastigheter såsom gallerior, parkeringsgarage, kontorslokaler och industribyggnader.
Takpapp är ett billigt takmaterial som går snabbt att lägga vilket gör att kostnaden för att byta tak blir väldigt lågt. Livslängden för takpapp är dock endast 25 – 30 år.

Säkerhet

Vi använder egen byggnadsställning som monteras av vår utbildade personal. För större projekt samarbetar vi med ställningsföretag.

ROT-avdrag

Du får göra ROT-avdrag på arbetskostnaden vid takbyte på befintliga byggnader.
Läs mer på Skatteverkets sida om hur ROTavdraget fungerar extern länk

Kostnadsfri rådgivning & offert

Hör av dig! 

Du kan nå oss på flera olika sätt, välj det som passar dig bäst.

Vi återkommer så snart vi kan.

  Namn*

  Telefonnr*

  E-post *

  Du får en kopia av offertförfrågan

  Meddelande *


  Klicka i rutan för att godkänna att Elias Bygg temporärt lagrar dina uppgifter för att kunna skriva en offert. Uppgifterna lagras i max 12 månader.

  Andreas Sundström, arbetsledare på Elias Bygg AB